7 Şubat 2011 Pazartesi

Bunalım

Başlığı görünce ne bunalımı yine adam hep bunalım bu ne lan diyecek olursanız. Yoo öyle değil be.

Dinleyin o zaman




1969 yazında gitarda Aydın Çakus, basta Ahmet Güvenç, davulda Hüseyin Sultanoğlu kadrosuyla Cem Karaca’nın prodüktör ve menajerliğinde kuruldu.

Türk Rock tarihinin underground müziğe yönelik çalışmalara girişen en ünlü gruplarından biri olan Bunalım’ın ilk 45’liği yukarıda bahsettiğim kadroyla kaydedilen Taş Var Köpek Yok / Yeter Artık Kadın’dır. Aslında bu plak grubun konserlerde bu bahsettiğim türdeki çalışmalara yöneldiğinin plağa aktarılmış ilk ve tek örneği. Dönemin koşullarından dolayı genel olarak daha çok anadolu rock tarzında çalışmalar yapıp bunları plağa aktarmak zorunda kalan grubun konser repertuarının daha çok batı ağırlıklı olduğunu dönemin Hey, Ses ve Diskotek gibi dergilerini yakından takip etmiş olanlar ya da grubun konserlerine gitmiş olanlar fark etmişlerdir.

Grubun ilk 45’liği Taş Var Köpek Yok / Yeter Artık Kadın’da, 1960’ların ikinci yarısında Amerika Birleşik Devletleri’nde oldukça popüler hale gelmiş ve müzisyenlerin sert sound arayışları ve özgürlükçü düşünceleri üzerine kurulu bir tür olan garage rock’ın özellikleri görülüyor. Milattan sonra 500’lerde yazılmış bir şiir olan taş var köpek yok’u Aydın Çakus bestelemiştir. 45’liğin B yüzü parçası yeter artık kadın ise söz ve müziği Iron Butterfly’ın «Get Out Of My Life Woman» adlı parçasının sözlerinin Cem Karaca tarafından Türkçe’ye çevrilmiş bir aranjmanıdır.

Grup, 1970 yılında Hüseyin Sultanoğlu’nun Cem Karaca’nın Kardaşlar’ına geçmesi üzerine davula Nihat Örerel’i alarak ikinci kadrosunu kurmuş ve çalışmalarına devam etmiştir. Bunalım, kadrosu 70’ler boyunca birçok değişikliğe uğramış bir gruptur. Grubun önemli bir özelliği Türk Rock piyasasına bir çok müzisyen yetiştirmiş olmasıdır. Müzikal kariyerini daha sonraki dönemlerde başka gruplarda yapmış dönemin birçok önemli müzisyeni profesyonel müzik hayatına bu grupta başlamıştır. Buna verilecek en güzel örneklerden birisi 1999 kışında yitirdiğimiz Türk Rock müziğinin yüz aklarından Barış Manço’nun grubu Kurtalan Ekspres’in çok uzun sürelerden beri basçılığını yapmış ve Türkiye’nin «Kurtalan Ekspres’in basçısı olarak» tanıdığı Ahmet Güvenç’in müzikal yaşamına Bunalım’da başlamış olmasıdır. Bu konudaki en önemli diğer iki örnek ise Nihat Örerel ve Hüseyin Sultanoğlu’dur. Müzik hayatına Bunalım’da başladığında deneyimsiz bir davulcu olan Nihat Örerel müzisyenliği bu grupta ilerletip 1974 yılı civarlarında Erkin Koray’ın arkasındaki değişmez elemanlardan olmuş hatta Erkin Koray’ın iki önemli şarkısına (Krallar,Şaşkın) imzasını atmıştır. Nihat Örerel gibi müzikal hayatına bu grupta başlamış bir davulcu olan Hüseyin Sultanoğlu, Bunalım’dan ayrıldıktan sonra müzikal kariyerini Cem Karaca,Kardaşlar grubunda sağlamlaştırmış, Karaca’nın daha sonraki grubu Dervişan’ın ilk kadrosunda da yer almıştır. Cem Karaca Dervişan’ın en ünlü parçalarından bir olan Tamirci Çırağı’nda davulu Sultanoğlu çalmaktadır. Bu grupta yetişmiş diğer iki önemli müzisyen ise dönemin önemli Anadolu Rock gruplarıKardaşlar’da uzun süre davul çalmış olan Cengiz Teoman ve Dadaşlar’ın ilk dönem davulcusu Mehmet Gözüpek’dir.

Bunalım (ki, Bunalımlar, Bunalım, Grup Bunalım gibi adlarla anıldılar) sonrada Türkiye’nin en iyi müzisyenleri olacakları, barındırdı bünyesinde. Erkin Koray & Yeraltı Dörlüsü’yle amansız savaşları vardır hafızalarda. Hatta rekabet konserleri bile verdiler. Maalesef, ben Bunalımlar’dan yana olmama rağmen Erkin Koray & Yeraltı Dörlüsü kazandı bu yarışı. En azından seyirci sayısı olarak.

Daha sonra 1972 yılında, grubun iki elemanı Erkin Koray’la Ter adlı 45’liği yaptılar. Zamanla dönemin yükselen değeri folk akımından etkilenip bu yöne kaydılar. Ancak, bu durum kurucu eleman Aydın Çakuş’u rahatsız etmiş ve müziğe ara vermesine kadar gitmiştir








Kim Nerede Ne Yapıyor:

*Aydın Çakus: Kaliforniya’da yaşamını sürdürüyor. Bir ara Fear Nature isimli oğlununda olduğu grubun gitaristliğini yaptı.
*Hüseyin Sultanoğlu: Kanada’da yaşıyor. Ne yaptığına dair bir bilgi yok.
*Ahmet Güvenç: Kurtalan Ekspres’in basçısı. Halen Kurtalan Ekspres’te ve Erkin Koray ile çalışmalarını sürdürüyor.
*Nihat Örerel: Yeni Zelanda’da profesyonel davulculuğa devam etmekte.
*Berç Yenal: Profesyonel olarak gitaristliğe devam etmekte. Şu sıralar Nilüfer’in konserlerinde ve kayıtlarında gitaristlik yapıyor.
*Nur Yenal: New Jersey’de profesyonel davulculuğa devam etmekte.
*Melik Yirmibir: New York’da profesyonel müzisyenliğe devam etmekte.
*Cengiz Teoman: İstanbul’da yaşıyor ve profesyonel caz müzisyeni olarak davulculuğa devam ediyor.


5 yorum:

Aynadaki Aksim dedi ki...

Bizim bloglar bikaç ay içinde müzikal tanıtım bloglarına dönüşmezse iyidir. :)

miskin dedi ki...

Başarılı olur :)

Aynadaki Aksim dedi ki...

zamanı gelmişti. :) euhehehehe :)

Ebru dedi ki...

Gayet güzel asıl vahim olan yemek resimleri arada bir eklerim ve başta kendim gülerim:)

miskin dedi ki...

yemek resimleri mi ne olduk ya :)